top of page

הכל על מדד ה- B.M.I  

 

 

3 אותיות שאומרות המון... BMI (ראשי תיבות של Body Mass Index) מודד את היחס בין משקל הגוף לגובה ומשמש כלי זמין מאוד ונוח לשימוש.

זהו כלי מדעי חשוב, הנותן הערכה מהימנה מאוד, באשר לממדי ההשמנה של אדם מסוים וסיכויי התחלואה שלו עקב כך. רופאים משתמשים במדד זה על מנת לזהות אנשים בעלי סיכוי גבוה לפתח מחלות ו/או להיפגע מתופעות הקשורות בהשמנה כגון: סוכרת, שבץ, התקפת לב ולחץ דם גבוה.

ככל שה-BMI גבוה יותר - כך עולים הסיכויים לפתח סיבוכים ותחלואות הקשורים להשמנה. בדיקת מדד ה-BMI מתאימה למבוגרים בריאים בגילאים 65-18 שנה. נכונות מדד זה אינה חלה לגבי תינוקות, ילדים, מתבגרים, נשים הרות ומיניקות וקשישים.בנוסף, אנשים בעלי מסת שריר גבוהה (ספורטאים) יהיו לרוב בעלי BMI גבוה אך במקרה זה אין על כך השלכה לסיכונים בריאותיים. ה- BMI הגבוה נגרם עקב מסת השריר הגבוהה ולא בגלל כמות שומן גבוהה ברקמות. 

ה-BMI הומצא במאה ה-19 על ידי המתמטיקאי והסטטיסטיקאי הבלגי אדולף קוולטט. בתחילת שנות ה-80 של המאה ה-20 הוא אומץ כתקן רפואי למדידת השמנה. בשנות ה-90 נקבע מדד מסת הגוף כתקן הבינלאומי בתחום וכיום הוא נחשב למדד המרכזי והפופולרי ביותר לחישוב השמנה ע"י רופאים ודיאטנים. נוסחה ידידותית למשתמש המדד מחושב באמצעות נתוני הגובה (במטרים) והמשקל (בק"ג).

הנוסחה לחישוב: BMI = משקל (ק"ג) / (גובה במטרים בריבוע)

 

ניתוח תוצאות הBMI:

  • תוצאה הקטנה מ-18.5 מעידה על תת משקל, ומחייבת בדרך כלל קבלת ייעוץ מרופא משפחה ודיאטנית. 

  • BMI שבין 18.5 ל-25 מעיד על משקל תקין.

  • BMI שבין 25-30 מעיד על עודף משקל. במצב כזה מומלץ לעשות דיאטה ולהתחיל בפעילות גופנית.

  • BMI שבין 30-35 כבר מוגדר כהשמנה. במצב זה מומלץ לקבל ייעוץ מדיאטנית.

  • כל תוצאה הגדולה מ-35 משמעותה השמנת יתר והיא ומחייבת נקיטת צעדים מהירים להפחתת משקל.

 

 

אל תפחדו מהמספרים...השתמשו בהם בתבונה

bottom of page