top of page

לבן בעיניים או בלאגן במעיים?

 

 

ישראל היא מעצמת חלב. ביחס לעולם, אנחנו צורכים המון מוצרי חלב, כאשר רוב הצריכה היא של גבינות רזות. זאת, בשל המגוון הרחב של מוצרי החלב הקיים בישראל המתחיל בחלב ניגר בטעמים שונים ובתכולות שומן שונות וממשיך ביוגורטים, מעדנים, גבינות רכות ומותכות וגבינות קשות כגון בולגרית, צפתית, צהובה.

 

 

תודה לסידן ולחלבונים

צריכת חלב ומוצריו משפרת את האיכות הכוללת של התזונה היומית ומסייעת בהשגת כמות רכיבי תזונה חיוניים.מוצרי חלב עשירים בחלבון איכותי ומכילים ויטמינים מקבוצת B (לדוגמא: ויטמין B12), ויטמין A ויטמין D, ויטמין K ומינרלים כגון: ברזל, מגנזיום, פוספט וכמובן בעיקר סידן. 2 המרכיבים העיקריים והחשובים במוצרי החלב הם החלבון והסידן.החלבון במוצרי החלב הוא בעל ערך ביולוגי גבוה. החלבונים מהווים את אבני הבניין של הגוף. הם חיוניים לבניית תאים, שרירים, לגדילה ולתפקוד הורמונים ואנזימים שונים. הסידן הוא המינרל המהווה את הבסיס החיוני והחשוב ביותר לבניית העצמות. מוצרי החלב הם המקור העיקרי לאספקת סידן בתזונה בשל היחס הגבוה של כמות הסידן ביחס לכמות הקלוריות שהם מכילים. בנוסף, בחלב יש גורמים המסייעים בספיגת הסידן כמו סוכר החלב (לקטוז) וויטמין D המזרזים את ספיגת הסידן.לסידן המון השפעות מטיבות כגון: מניעת דלדול מסת העצם, סיוע באיזון רמות לחץ דם, סיוע במניעת סרטן מעי גס וגם תתפלאו מזרז את פירוק השומן ועוזר במהלך ירידה במשקל.

 

 

שמעתי ש…אמרו לי ש….

יש כל כך הרבה מיתוסים ושמועות לגבי חלב ומוצריו. בואו נברר מה באמת נכון..

 

"אני אלרגי למוצרי חלב"- אלרגיה לחלב אצל מבוגרים נדירה ביותר. לכן, טיעון זה אינו רלוונטי למרבית האוכלוסייה. תופעות כגון: כאבי בטן, שלשולים ונפיחות במערכת העיכול לא מעידות בהכרח על אלרגיה למוצרי חלב. הרגישות לחלב נחלקת לשניים: 1. אי סבילות לסוכר החלב - לקטוז ו2. אלרגיה לחלבון החלב. אי סבילות ללקטוז מופיעה כאשר קיים חסר באנזים המפרק את הלקטוז. כתוצאה מכך הלקטוז לא מתפרק, הוא סופח נוזלים במערכת העיכול וגורם לכאבי בטן, גזים ושלשולים. גם האנשים המאובחנים כרגישים ללקטוז לא צריכים להימנע לחלוטין ממוצרי חלב אלא ניתן לנסות ולבדוק השפעת צריכת מוצרי חלב דלי לקטוז כמו גבינות קשות, יוגורט, וגבינות מותכות, ולצרוך חלב ניגר דל לקטוז.אלרגיה לחלבון החלב היא סיפור אחר לחלוטין- נגרמת כתוצאה מתגובה חיסונית כנגד חלבון החלב, שחודר למחזור הדם ומהווה גוף זר שכנגדו מופעלת מערכת החיסון. במקרים אלו מופעים סימפטומים כלל מערכתיים מפריחה ועד לשוק אנפילקטי. אנשים המאובחנים כסובלים מאלרגיה לחלבון פרה צריכים להימנע לחלוטין ממוצרי חלב פרה.

 

"חלב גורם לי לליחה וקשיי נשימה"- ישנה מחשבה רווחת שצריכת מוצרי חלב מגבירים ייצור ליחה, צינון ודלקות אזניים. בניגוד לתפיסה המוטעית - אין לכך הוכחות וביסוס מדעי כלל. יש אנשים מסוימים שמוצרי חלב גורמת להם לעודף ליחה אך ממש לא צריך להכליל זאת על כלל האוכלוסיה.

 

"החלב הוא גורם מסרטן"- ממחקרים שבדקו את הקשר בין צריכת מוצרי חלב והארעות סרטן אין שום הוכחה לכך. מוצרי חלב לא נחשב כגורם סיכון לסרטן. ההפך הוא הנכון- האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לציבור הישראלי לצרוך מוצרי חלב דלי שומן היכולים לסייע במניעת סוגי סרטן שונים, כגון: סרטן המעי הגס וסרטן השד.

 

"לא כדאי לאכול מוצרי חלב דלים בשומן כיון שהסידן לא נספג מהם"- על פי טענה נוספת, סידן ממוצרי חלב דלי שומן לא נספג ביעילות, שכן ויטמין D זקוק לשומן כדי להיות במצב מסיס וכדי להיספג. גם טענה זו אינה נכונה. במחקרים נמצא כי ויטמין D לא זקוק לשומן לספיגה ונספג גם ממוצרי חלב דלי שומן . על אף שעובדות אלה מוכרות היטב, רבים מאתנו לא צורכים די מקבוצת המזונות העשירים בסידן ובעיקר איננו צורכים כמות נאותה של חלב ומוצרי חלב.

 

 

טיפ מהדוד סאם:

על פי המלצת מינהל המזון האמריקני, מומלץ לצרוך לפחות שלוש מנות חלב ביום לדוגמא: כוס חלב, גביע יוגורט, שלוש כפות קוטג', כחלק מתזונה מאוזנת, למען עצמות חזקות יותר וגוף בריא יותר!

bottom of page