top of page

הנה הוא בא...הכולסטרול הרע!

 

 

מהו הכולסטרול ולמה הוא חשוב?

כולסטרול הינו מרכיב חיוני בגופנו ובעל תפקידים רבים בניהם: הימצאותו בקרום התא של תאי הגוף, אבן הבניין להורמונים הסטרוידאים וביצוע תהליכים ביוכימים שונים בגוף . עם זאת, רמה גבוהה של כולסטרול בדם הוא אחד מגורמי הסיכון העיקריים למחלות לב ולשבץ מוחי.

 

הכולסטרול הנמצא בגוף מגיע משני מקורות:

*מקור פנימי - ייצור כולסטרול בתאי הכבד

* מקור חיצוני - המזון אותו אנו אוכלים. רק מזון מן החי כגון בקר, עוף, דגים, ביצים, חמאה, גבינה וחלב מלא מכילים כולסטרול. שמנים ושומנים מן הצומח אינם מכילים כולסטרול.

 

הכולסטרול הטוב והכולסטרול הרע

הואיל והכולסטרול הוא ביסודו תרכובת כימית שומנית, הרי שכמו כל שמן אחר הוא אינו מתמוסס בסביבה מימית (דם). על מנת שהכולסטרול יוכל לעבור במחזור הדם הוא ארוז במעטה חלבוני הקרוי ליפופרוטאין (Lipoprotein).

אנו מבחינים בשני סוגי ליפופרוטאינים הנושאים את הכולסטרול בדם:

  1. LDL הידוע גם בכינויו "הכולסטרול הרע". ה-LDL מוביל כולסטרול מהכבד אל שאר רקמות הגוף. כאשר כמות רבה מדי של LDL נעה בזרם הדם (עקב עודף של כולסטרול בגוף), היא עלולה להצטבר באיטיות בדפנות העורקים המזינים את הלב והמוח. יחד עם חומרים נוספים יוצרLDL רובד טרשתי (משקע עבה וקשה) העלול להצר עורקים אלו. מצב זה קרוי טרשת העורקים. כאשר אותו רובד טרשתי נקרע יכול להיווצר קריש דם שיחסום את העורק. היווצרות של קריש דם כתוצאה מתהליך הטרשת וחסימה מלאה של כלי דם המספק חמצן ללב עלולה לגרום ל"התקף לב". כך גם כאשר קריש דם מגיע למוח עלול להיגרם "שבץ מוחי".

  2. HDL הידוע בכינוי "הכולסטרול הטוב".גופנו מייצר חלקיקי HDL לצורך הגנתי. ה-HDL מוביל כולסטרול בכיוון ההפוך מ- LDL כלומר, מהעורקים בחזרה אל הכבד משם הוא מוצא את דרכו אל מחוץ לגוף, כך רמות גבוהות של HDL מפחיתות את הסיכון ללקות בהתקף לב.

 

מכאן, ההשלכות של כולסטרול גבוה הן חמורות ולכן יש להתייחס לבעיה זו ברצינות ולטפל בכל האמצעים הקיימים. הטיפול בכולסטרול גבוה כרוך בשינוי אורח חיים הכולל בתוכו גם שמירה על תזונה נכונה.

 

לא להיבהל...אפשר לטפל: מה עושים במקרה של כולסטרול גבוה?

 

*מוצרי חלב - העדפת מוצרים עד 5% שומן כגון חלב, גבינות לבנות, לבן, אשל ויוגורט על פני גבינות שמנת, גבינה צהובה, שמנת, קצפת, שמנת צמחית וגלידות שמנת.

 

*בשר - העדפת עוף, הודו) רצוי בלי עור), פסטרמה ודגים על פני איברים פנימיים (כבד, טחול, לבבות, מוח, כליות), כבש, נקניק, נקניקיות, מוצרי בשר מעובד, בשר טחון קנוי, המבורגר וקבב.

 

*לחם, דגנים ומוצרי מאפה – העדפת לחם מלא, דגנים מלאים (אורז מלא, חיטה מלאה, קוואקר, ברנפלקס , סובין, כוסמת, בורגול, קינואה( על פני בורקס, מלאווח, ג'חנון, עוגות שמרים, עוגות קצפת, פיצה, בצק עלים ומוצריו.

 

*קטניות - עדשים, אפונה, שעועית, חומוס, סויה, פול.

 

*ירקות - מומלץ להרבות באכילת ירקות, עדיף עם קליפה.

 

*שומנים - העדפת שומן חד בלתי רווי, כמו אבוקדו, זיתים, שמן זית ושמן קנולה, שקדים ואגוזים על פני מרגרינה,חמאה, מיונז,שמן חמניות ומיונז.*הגבלת כמות הקלוריות במידה ויש צורך להפחית במשקל.

 

*יש להימנע מטיגון ! צורת בישול מומלצת: אפייה , בישול, צלייה ואידוי.

 

זכרו:הגוף שלכם הוא אתם. כל מה שתכניסו אליו, הוא בחירה שלכם. בחרו נכון=תחיו נכון. .

 

bottom of page