top of page

איך מתמודדים עם האכילה הרגשית?

 

עם כל הלחץ והעצב מסביב, כמעט כולם עכשיו מרגישים את הדחף לאכול פחמימות ומתוקים. למה זה קורה לנו ואיך אפשר למצוא דרכים נוספות מלבד האוכל על מנת להירגע.

 אז מה זה בעצם אוכל מנחם? בדרך כלל מדובר על משהו עם הרבה שומן ופחמימות, ורצוי שילוב של שניהם:). שוקולד, גלידה ופסטה ברוטב שמנת בהחלט עונים להגדרה.

מבחינה פיזיולוגית- אחרי אכילת ארוחה עשירה בפחמימות רמת הסרוטונין בדם עולה וזה ההסבר להרגשת האושר והנינוחות אחרי אכילת שוקולד או ממתק אהוב. סרטונין זהו סוג של כימיקל המסייע להעברת אותות מאזור אחד במוח למשנהו. חומר זה מיוצר במוח לאחר עלייה של סוכר בדם. הפרשת  הסרטונין במוח עוזרת במצבי דיכאון ולחץ וגורמת למצב רוח טוב.

 

מה ניתן לעשות כדי להפחית את הדחף לאכילה?

1. מודעות- להבין שכל אכילה שלא מתחילה מהרגשת רעב היא אכילה ריגשית. לכן לפני כל אכילה קודם כל עצרו ושאלו את עצמכם: "האם אני רעב?"

אם אין הרגשה פיזית בבטן של רעב נסו לחשוב על פעולה אחרת שאתם יכולים לעשות במקום לאכול. לדוגמא- טיול בשכונה/שיחת טלפון עם חברה/קריאת ספר. העצירה של הטייס האוטומטי לאכילה כבר תפחית בהדרגה את האכילה הרגשית.

 

2. הכניסו לחיי היומיום שלכם פעילויות שמרגיעות ומשמחות אתכם. הגוף שלכם דורש רוגע ונחמה ואתם מפרשים זאת כצורך באוכל. האכילה מרגיעה רק בכמה דקות של האכילה אך לאחר מכן לא משתפרת ההרגשה, אלא להיפך, נוספים רגשות תסכול. עשו רשימה של פעולות שמרגיעות אתכם והתחילו לשלב אותן יותר ביום יום.

 

3. סוכר פשוט גורם לעליה ברמת הסרוטונין במוח, אך זה רק לתקופה קצרה כיון שנספג מהר במערכת העיכול. ברגע שרמת הסוכר יורדת בדם אנו נשארים עם דחף עז לעוד מתוק. כדי להאריך את זמן השפעת הסרוטונין ולגרום להרגשת רוגע ושובע ממושכים, צריך לאכול פחמימות מורכבות (לחם חיטה מלאה, אורז בסמטי, פסטה מלאה, ,בטטות, קיטניות וכו') ולא פחמימות פשוטות כמו ממתקים וסוכר לבן. הפחמימות המורכבות מתפרקות לאט, וכך הרגשת הרוגע, מצב הרוח הטוב והשובע שנותן הסרוטונין מתמשכת זמן רב יותר.

 

4. מזונות שיכולים לגרום להעלאת המתח והחרדה ומומלץ להפחיתם- מאכלים מתוקים ומעובדים, מאכלים עתירי נתרן (מלח), קפאין, מאכלים עתירי שומן רווי, אלכוהול.

 

5. שינה-  מומלץ לפחות 7 שעות שינה בלילה

 

6. פעילות גופנית- מוכח כי פעילות גופנית גורמת לעלייה בהורמונים (בניהם הסרטונין) המשפיעים על המוח ומסייעים למצב רוח חיובי והפחתה בדיכאון ומתח.

כמו תמיד, הכי חשוב הוא האיזון. בהחלט אפשר לשלב מזונות עתירי פחמימות אך לעשות זאת במידה ובמודעות.

 

 

מאחלת לכולנו ימים רגועים ושמחים יותר

 

 

 

bottom of page