top of page

לתשומת לבכם: כמה טיפים לשמירה על לב בריא

 

 

למרות שאת מרבית מחלות הלב ניתן למנוע הן עדיין גורם המוות המוביל במדינה.

נתון מפחיד: כ-8,000 בני אדם מתים בישראל מדום לב בשנה. הסיבות הן מאוד ברורות: לחצים יומיומיים, תזונה לקויה עשירה בשומן וחוסר בפעילות גופנית קבועה.

חשוב לי לציין שההמלצות שאני אתן כאן חשובות גם לצעירים ולבריאים שביננו, אל תהיו שאננים.. תמנעו התפתחות עתידית של מחלות לב ומחלות נוספות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, שומנים בדם ועוד שיכולות להגיע ללא התראה מוקדמת.

 

 

1. תשמרו על משקל גוף תקין – חשוב להקפיד על משקל גוף תקין (חישוב BMI המודד את משקל הגוף ביחס לגובה, המדד הרצוי בקרב מבוגרים הוא בין 19-25). עודף משקל מעלה באופן משמעותי את הסיכון לחלות במחלות לב, כנראה בעיקר בגלל הקשר לגורמי סיכון משמעותיים נוספים, כגון לחץ, לסוכרת ולעודף כולסטרול – כולם בעלי משקל רב לתהליך סתימת העורקים בלב. מעבר לכך, ברור כי ליבו של אדם שמן צריך לעבוד קשה יותר על מנת לספק את צרכיו של גוף גדול וכבד יותר.ירידה במשקל משפרת את תפקוד כלי הדם. חשוב להקפיד ולהתמיד בטיפול לתוצאות טובות.

2. הימנעו מעישון ומחשיפה לעשן –אם הינכם מעשנים הפסיקו כבר היום. החומרים הרעילים שבסיגריות ובאויר המזוהם סביבנו גורמים נזק רב לכלי הדם וללב. הסיכון של אדם המעשן קופסת סיגריות אחת ליום ללקות במחלת לב גבוה פי 3-4 מהסיכון של אדם שלא מעשן. הניקוטין והרעלים נוספים גורמים נזק לשכבה הפנימית של העורק, ועלולים להתחיל, או להחריף את סתימת העורקים המסכנת את הלב. בנוסף, חומרים אלה גורמים לכיווץ כלי הדם, מגבירים את הסיכון להפרעות קצב ובקיצור – מקצרים את חיינו.

3. פעילות גופנית - הסיכון של אדם שאינו פעיל גופנית ללקות בהתקף לב קטלני גבוה כפליים מאדם שמנהל אורח חיים פעיל. הלב, כמו כל שריר בגוף, אינו יכול להיות חזק ובריא ללא מאמץ ואימון. בנוסף, ההשפעה המיטיבה של הפעילות גופנית על בריאות הלב ברורה, בגלל הקשר בינה לבין הפחתת משקל, מיתון ערכי לחץ דם גבוהים, הורדת ערכים של טריגליצרידים וכולסטרול רע והעלאת הכולסטרול הטוב, איזון רמות הסוכר שליטה במתחים ועוד. כיום אף מניחים כי לפעילות גופנית השפעה חיובית מבודדת על הלב.הפעילות המומלצת:באופן אידיאלי מומלץ להגיע לפעילות אירובית הנמשכת 25-50 דקות 6-7 ימים בשבוע. יחד עם זה, גם פעילות קצרה יותר או בתדירות נמוכה יותר – תתרום אף היא באופן משמעותי.

4. שומנים במזון – חשוב להימנע ככל הניתן מאכילת מזונות להם אחוזים גבוהים של שומנים רוויים, שומן טרנס וכולסטרול, כגון מרגרינה, מאפים שמנים ובשר שמן וכן להקפיד על מזון עשיר בשומנים בלתי רוויים כמו אבוקדו, אגוזים, שמן קנולה או זית. הגוף מתקשה בפירוק ופינוי שומן טראנס ושומן זה מצטבר ושוקע בדפנות כלי הדם ומאיץ את תהליך טרשת העורקים.

5. דגנים מלאים – הרבו בצריכת מזונות עתירי סיבים תזונתיים כלומר דגנים מלאים (כגון: חיטה מלאה, אורז מלא, כוסמת גריסים לחם מחיטה מאלה ועוד) , פירות וירקות בשלל צבעים יחד עם הקליפה. לסיבים תזונתיים תפקיד משמעותי בהורדת כולסטרול בדם.

6. מלח בישול –שימוש רב במלח גורם לעליית לחץ הדם והמהווה גורם סיכון משמעותי לתחלואת לב.

7. לחצים ומתחים – לחצים ומחתים מגבירים לחץ על כלי הדם וגורמים לעליה בלחץ הדם, המהווה סיכון למחלות לב וכלי דם.

8. הקפידו על ביצוע בדיקות השגרה – בדקו את לחץ הדם שלכם, רמת סוכר ושומנים בדם בתדירות המומלצת על ידי הרופא המטפל שלכם.

bottom of page